Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ: Η ΑΓΑΠΗ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ (LOVE HAPPENS)


Απρόσιτος στο Σιάτλ
Φαίνεται πως το Σιάτλ, εκτός από τους παγωμένους χειμώνες του, έχει και παγωμένους ανθρώπους. Δεν εξηγείται γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει εκεί την αγάπη και την κατανόηση και πρέπει να βρεθεί κάποιος περαστικός που να εμπνεύσει το μεγάλο έρωτα. Πριν κάποια χρόνια ήταν μια εκπομπή στο ραδιόφωνο που ξυπνούσε την αγάπη στους άγρυπνους της πόλης. Φέτος, έχουμε περιοδεύοντα ψυχολόγοι, ο οποίος, μετά το θάνατο της γυναίκας του, αποφάσισε να μάθει στους συμπολίτες του πώς να ξεπερνούν τον πόνο από το χαμό ενός αγαπημένου μέσω βιβλίων και σεμιναρίων αυτοβοήθειας. Ξέρετε, μαζέουνται όλοι οι πονεμένοι που έχουν διαβάσει το βιβλίο του διασήμου πονεμένου και –αντί αδρής αμοιβής- παρακολουθούν σεμινάρια όπου μοιράζονται τις δυστυχίες τους και -στην προκειμένη περίπτωση- περπατούν ακόμη και σε αναμμένα κάρβουνα για να διώξουν τη στενοχώρια από μέσα τους και να βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν. Μεγάλη αμερικανιά, θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο.

Πέραν αυτού, όμως, πονεμένος ψυχολόγος στη ρομαντική ταινία του Μπράντον Καμπ είναι ο Άαρον Έκχαρτ και αυτό είναι το μεγάλο ατού της ταινίας. Η Τζένιφερ Άνιστον, ερωτικό αντικείμενο του πόθου του, περιορίζεται σε δεύτερο ρόλο (δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό) χωρίς να μοιράζεται ποτέ μαζί μας λεπτομέρειες για τη ζωή της πέραν του βεβιασμένου χωρισμού της με το αγόρι της που την κεράτωνε και μιας ευρύτερης κουβέντας που γίνεται για λάθος επιλογές στο παρελθόν της. Κατά τα άλλα, ο χαρακτήρας της μένει στη σκιά του Έκχαρτ, ο οποίος είναι καλός –όπως πάντα- και σηκώνει την ταινία στους ώμους του. Τι να σου κάνουν, όμως, κι οι ώμοι του, όταν το σενάριο βρίθει κοινοτοπιών και προβλεψιμότητας…

Ως σύνολο, η ταινία δεν είναι κακή, ούτε σαχλή, παρακολουθείται ευχάριστα, έχει τη συγκίνηση και το χιούμορ της, καθώς και μερικές ωραίες στιγμές, χωρίς να απογειώνεται ποτέ. Σίγουρα, δεν θα περάσετε άσχημα αν τη δείτε, ειδικά την τρέχουσα εβδομάδα που δεν βρίθει και επιλογών.

Την είδα στο Embassy Nova Odeon, κλασσική κινηματογραφική επιλογή στο Κολωνάκι, με την πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσά του να προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες προβολής με ήχο Dolby Digital. Βρήκα λίγο βιαστική τη μετάφραση (Όλια Στήνιου –Digital Press Hellas).

ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου