Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ: LADY JANE


Αμαρτίες γονέων…
Η απαγωγή του έφηβου γιου της ιδιοκτήτριας του αρωματοποιείου Lade Jane ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος της και δοκιμάζει τις σχέσεις της με τους παλιούς της φίλους, την ίδια στιγμή που καλείται να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή της.

Μπορεί το σικ κατάστημά της να βρίσκεται στο πανέμορφο και κομψό Αιξ αν Προβάνς, όμως η ζωή της δεν είναι όσο όμορφη και κομψή φαίνεται. Μπορεί από τα ηχεία του πολυτελούς καταστήματός να ακούγεται πάντα κλασική μουσική και έξω από τη βιτρίνα του να στέκει ένα πανέμορφο σιντριβάνι, από αυτά που κοσμούν το ιστορικό κέντρο της πόλης, όμως λίγα χιλιόμετρα πιο κει στέκει η αχανής Μασσαλία, παραδομένη στο έγκλημα, στη διαφθορά και στην ανηθικότητα των ανθρώπων της που ψάχνουν -χρόνια τώρα και χωρίς επιτυχία- μια διέξοδο. Εκεί η μουσική δεν είναι κλασική, αλλά κιτς χορευτικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κοριτσιών που λικνίζονται στις μπάρες των στριπτιζάδικων, προτού πάνε στα ενδότερα με τους θαμώνες. Εκεί, τα σιντριβάνια δίνουν τη θέση τους σε φτωχοπολυκατοικίες με στοιβαγμένους τους ανθρώπους και τα όνειρά τους (;) και σε ρημαγμένα καρνάγια όπου πλάι στα παρατημένα σκάφη δένουν τζετ σκι που μεταφέρουν ναρκωτικά.

Με αφορμή την τραγική εξέλιξη στη ζωή της φίλης τους, δυο άντρες στέκουν στο πλευρό της, ο καθένας για τους λόγους του, ξυπνώντας μυστικά του παρελθόντος που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην τραγωδία.

Γαλλικό φιλμ νουάρ, με αγωνία και υπέρμετρη απαισιοδοξία. Η λύτρωση δεν έρχεται ποτέ, αλλά αρκεί το αποστασιοποιημένο και γεμάτο πόνο βλέμμα της εξαιρετικής Αριάν Ασκαρίντ για να σας συνεπάρει. Οι ερμηνείες του Ζαν-Πιερ Νταρουσέν και του Ζεράρ Μεϋλάν είναι μετρημένες μέχρι και την τελευταία ανάσα, ενώ ο Γιαν Τρεγκουέ, στο ρόλο αυτού που κρατά τις ζωές όλων στα χέρια του (αλλά όχι τη δική του) μπορεί να είναι σύντομη, αλλά κορυφαία. Αξίζει την προσοχή σας!Εξαιρετικό το soundtrack.

To είδα στην αγαπημένη αίθουσα Έλλη Filmcenter της Ακαδημίας, η οποία μπορεί να μην έχει ανακαλύψει ακόμη τις χαρές του ψηφιακού ήχου, αλλά το Dolby SR της είναι δυνατό και καθαρό. Μόνο να μην έπαιζαν Χούλιο Ιγκλέσιας στα διαλείμματα… Εξαιρετική η απόδοση στα Ελληνικά (Γιάννης Παπαδάκης –Filmworks).

ΔΙΑΝΟΜΗ: NUTOPIA ENTERTAINMENT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου