Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Από Πέμπτη 24/9 στους κινηματογράφους

Με 7 πρεμιέρες μάς βρίσκει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, η οποία έχει ως επί το πλείστον αέρα έθνικ, με αφίξεις από Ιαπωνία (και μάλιστα δύο ταινίες, «Μια Μέρα του Καλοκαιριού» και «Kabei. Η Μητέρα μας»), τη Γαλλία («Coco Chanel & Igor Stravinsky») και την Τουρκία («Summer Book»). Τις επιλογές σας συμπληρώνουν το πολιτικό θρίλερ «Και μόνο την Αλήθεια», το τρόμου «Orphan» και το ντοκυμανταίρ «Sir! No Sir!». Αναλυτικότερα:

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
(Still Walking)




Κοινωνική ταινία σε σκηνοθεσία Χιροκόζου Κόρε-Έντα, με πρωταγωνιστές τους Χιρόσι Άμπε, Γιούι Νατσουκάβα, Καζούγια Τακαχίσι, με εξαιρετικές κριτικές από το εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα. Βραβευμένη με το Βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ του Τορόντο, το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Βοστώνης, αλλά και με Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ασιατικού Κινηματογράφου, η ταινία «Μια Μέρα του Καλοκαιριού» αφηγείται αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος της: μια ημέρα στη ζωή μιας οικογένειας όλα τα μέλη της οποίας συναντιούνται μια φορά το χρόνο σε ένα τυπικό τελετουργικό που όμως κρύβει μυστικά, εντάσεις και πόνο.
Διανομή: Odeon
Κατ’ αποκλειστικότητα στον κινηματογράφο Odeon Opera (Ακαδημίας, Μετρό: Πανεπιστήμιο)



KABEI. H ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ
(Kabei. Our Mother)




Άλλη μια κοινωνική ταινία μάς έρχεται από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, σε σκηνοθεσία του Γιόζι Γιαμάντα, με πρωταγωνιστές τους Σαγιούρι Γιοσινάγκα, Ταντανάμπου Ασάνο, Μιράι Σίντα, Μίκου Σάτο. Βρισκόμαστε στο Τόκιο του 1940, την περίοδο του Σινοϊαπωνικού πολέμου, όταν ένας καθηγητής συλλαμβάνεται για αντεθνική δράση, αφήνοντας όλα τα οικογενειακά βάρη στη γυναίκα του και μητέρα των δύο παιδιών του. Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του 58ου Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Διανομή: Nutopia Entertainment
Κατ’ αποκλειστικότητα στον κινηματογράφο Έλλη (Ακαδημίας, Μετρό: Πανεπιστήμιο)



COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKI



Δραματική, (σχεδόν) βιογραφική αναπαράσταση της σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων που έμελλε να αλλάξουν την αντίληψή μας για τη μόδα και τη μουσική αντίστοιχα. Ο γάλλος σκηνοθέτης Γιαν Κουνέν καθοδηγεί την πανέμορφη Άννα Μουγκλαλίς στο ρόλο της Κοκό Σανέλ και τον Μαντς Μίκελσεν στο ρόλο του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο (συναισθηματικά και κυριολεκτικά) στη βίλα της σχεδιάστριας, όταν το μπαλέτο του «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» γιουχάρεται από το κοινό στην πρεμιέρα του στην Όπερα των Παρισίων. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2009. Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται και η έτερη ταινία με θέμα τη ζωή της Κοκό Σανέλ, «Η Κοκό προν τη Σανέλ» και πρωταγωνίστρια την Ωντρέ Τοτού.
Διανομή: Spentzos Film



ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
(Nothing but the Truth)




Θρίλερ του Ροντ Λιούρι, με καλό καστ: Κέιτ Μπέκινζέιλ, Ματ Ντίλον, Άντζελα Μπάσετ, Άλαν Άλντα, Βέρα Φαρμίγκα. Δημοσιογράφος που αρνείται να αποκαλύψει τις πηγές που την οδήγησαν να ξεσκεπάσει μέγα πολιτικό σκάνδαλο σέρνεται στα δικαστήρια. Ενδιαφέρον και με καλές ερμηνείες.
Διανομή: Audio Visual Entertainment


ORPHAN



Θρίλερ του Ζομ Κολέ-Σερά με τη Βέρα Φαρμίγκα, τον Πήτερ Σάρσγκάαρντ και την πιτσιρίκα Ίζαμπελ Φούρμαν. Ένα ζευγάρι υιοθετεί τη χαριτωμένη Έσθερ, μετά την άφιξη της οποίας παράξενα γεγονότα αναστατώνουν τη ζωή της οικογένειας. Σίγουρα, κάτι τρέχει με την Έσθερ. Δεν είναι του κιλού. Ας σημειωθεί δε πως η Βέρα Φερμίγκα έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα, αφού, εκτός από εδώ, πρωταγωνιστεί και στην ταινία «Και μόνο την Αλήθεια», ενώ δανείζει τη φωνή της και στην ταινία «Ψηλά στον Ουρανό».
Διανομή: Village Films


SUMMER BOOK
(Tatil Kitabi)




Κοινωνική ταινία που μας έρχεται από την Τουρκία, σε σκηνοθεσία Σεϊφί Τεσμάν, με τους Τανέρ Μπιρσέλ, Ταϊφούν Γκουνάι, Χαρούν Οζιάγκ, βραβευμένη στα φεστιβάλ της Ταορμίνα, του Μόντρεαλ και της Κωνσταντινούπολης.
Διανομή: New Star
Κατ’ αποκλειστικότητα στον κινηματογράφο Ίλιον (Πατησίων & Τροίας, Μετρό: Βικτώρια)


SIR! NO SIR!


Ντοκυμανταίρ του Ντέηβιντ Ζέγκερ με θέμα τους στρατιώτες που αρνήθηκαν να συνεχίσουν να πολεμούν στο Βιετνάμ.
Διανομή: New Star
Κατ’ αποκλειστικότητα στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος Filmcenter (Λ. Συγγρού, Μετρό: Συγγρού/Φιξ)

Για να μην παρεξηγούμαστε, αναφέρω μόνο τις αίθουσες που παίζουν ταινίες κατ’ αποκλειστικότητα ή σε περιορισμένη διανομή για να σας διευκολύνω. Οι υπόλοιπες ταινίες που βγαίνουν σε ευρύ κύκλωμα σίγουρα θα παίζονται σε κάποια αίθουσα «νίαρ γιου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου